13.1.-31.1.2021

Tyko Elo: Parvessa lentävät pikkulinnut

“Teosteni käsiala on kuin parvi lentäviä pikkulintuja. Tätä parvea ei näytä johtavan kukaan. Se on pikemminkin kauniisti leijuva hahmoton olio. Mutta yhtäkkiä se lähtee tulemaan toisaalta kohti, jolloin kauniista parvesta tulee äärimmäisen pelottava.

Maalausteni ja veistosteni käsialassa pyrin sulauttamaan kaoottisen ja yksityiskohtaisen maalaamisen, jolloin maalaus saa hetkellisyyden tunnetta. Tätä tunnetta olen käsitellyt koko kuvataiteilijan urani ajan. Elä, siispä kaikki peliin eli all-in! Viime vuonna innostuin glitter-väreistä, joihin nyt yhdistän tuttua silikonia metalli- ja neonvärein. Tuloksena on entistä mehukkaampi lopputulos. Eikä kiiltoa ole säästelty. Sekoitan värin kuin taivaalla liihottava varpusparvi ja isken sen teokseen kuin tikka nokallaan.

Linnussa minulle kuvastuu vapaus liikkua, mutta myös kaukaisen herättämät ennakkoluulot. Mistä ne linnut tulevat? Mitä ne tuovat tullessaan? Jotakin pelottavaa? Lintu itsessään on kuitenkin viaton. Pelottava juontuu ihmisen ja eläimen epätasa-arvoisesta suhteesta, kuten lintupandemia aikanaan. Ja kuten nyt käsillämme oleva kriisi.”

Tyko Elo (s. 1974 Nokialla) on Helsingissä asuva ja kuvanveiston ja maalaustaiteen välimaastossa työskentelevä
kuvataiteen maisteri. Elon työt sisältävät runsaita viittauksia ITE-taiteeseen, materiaalien leikittelyä huumoria unohtamatta.
Hän on viisitoistavuotisen taiteilijan uran aikanaan järjestänyt toistakymmentä yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla.
Elon teoksia on mm. Espoon ja Helsingin modernin taiteen museoiden EMMA:n ja Kiasman kokoelmissa.

‘My work’s signature is like a swarm of birds in flight. No one appears to direct it; the swarm resembles a formless creature suspended elegantly in the air. Suddenly it changes direction and the lovely swarm assumes a terrifying aspect’.

Tyko Elo (born Nokia, 1974) holds a master’s degree in the visual arts and lives in Helsinki. He works in the area between sculpture and painting. Elo’s works contain numerous references to ITE art and play with materials in a humorous way.